Genele se transmit in perechi,fiecare pereche contine gene de la ambii parinti.Mutatiile pot afecta ambele perechi de gene,doar o pereche sau nici o pereche.Diferitele combinatii intre perechile de gene modifica felul in care pasarea este afectata de mutatie.
La nimfe exista 3 tipuri de mutatii : dominante,recesive si legate de sex.
Mutatiile dominante sunt : "argint dominant" (dominant silver) si "obraz galben" (dominant yellowcheek). Culoarea nimfelor salbatice (gri) este si ea dominanta,dar aceasta nu este considerata o mutatie.
Pentru ca aceste mutatii sa se manifeste vizibil este suficienta doar o singura pereche de gene.
Aceste mutatii vor aparea mereu in momentul in care mutatiile parintilor nu se manifesta.Tinand cont ca mutatiile dominant silver si yellowcheek nu se intalnesc foarte des ,acestea sunt inlocuite de gri.
Mutatiile legate de sex sunt : "scortisoara" (cinnamon) , "perlat" (pearl) , lutino si "obraz galben" (sex-linked yellowcheek)
Aceste mutatii sunt "purtate" de comozomii sexuali.La pasari masculul este caracterizat de perechea "XX" (sexul homogametic) iar femelele de perechea "XY" (sexul heterogametic), exact invers decat la oameni.Din acest motiv femelele nu pot fi purtatoare ale acestor mutatii,la ele aceste mutatii se manifesta doar vizibil.
Aceste mutatii se transmit de la masculi la femele ,iar in cazul in care femela prezinta vizibil aceaste mutatii le transmite masculilor.
Aceste mutatii ajuta de multe ori la indentificarea sexului puilor,in cazul in care perechea este formata dintr-un mascul mutat sau purtator si o femela de orice alta mutatie decat acestea pentru ca dintr-o pereche formata astfel ,puii care o sa aiba mutatia tatalui/mutatia pe care o poarta tatal sunt femele.
Exemple :
1) M lutino x F ancestrala (gri) sau orice alta mutatie inafara de lutino
Pui :
F lutino , M ancestrali /lutino (/lutino = purtatori de lutino)
2) M /lutino x F orice inafara de lutino
50% F lutino
50% F ancestrale
50% M /lutino
50% M ancestrali
In momentul in care perechea este formata din M mutat sau purtator si F mutata , indetinficarea sexului puilor nu se poate face decat dupa ce incep sa isi schimbe penajul pentru ca acestia vor fi de aceeasi mutatie indiferent de sex.
NB : aceste exemple trebuie considerate ca atare,in practica mutatiile pot fi combinate si rezultatele sunt altele (ex : pearl-pied, pearl-cinnamon, pied-cinnamon etc.)
Mutatiile recesive sunt : :"galben-cafeniu" (fallow) , "vargat/baltat" (pied), "argint recesiv" (recessive silver) , "masliniu" (olive) , "fata de culoarea pastel" (pastelface) si "fata alba" (whiteface)
O mutatie recesiva se manifesta doar atunci cand ambele perechi ale genei sunt afectate de ea.In cazul in care acest lucru nu se intampla si doar una dintre perechi este afectata,pasarea nu va avea vizibil acesta mutatie ,dar o va purta si o va transmite la randul ei puilor.Aceste mutatii nu sunt prezente pe cromozomii sexuali,deci si femelele pot fi purtatoare.
Asa cum spune si "regula" , aceste mutatii nu sunt vizibile decat in cazul in care ambii parinti le au sau le poarta.In functie de cum sunt parintii, % de pui mutati este mai mic sau mai mare.
Exemple
1) M pied x F pied
Puii : 100% pied
1) M /pied x F pied
Puii : 50% pied (M&F) si 50% ancestrali /pied (M&F)
3) M /pied x F /pied
Puii : 50% ancestrali /pied (M&F) , 25% ancestrali(M&F), 25% pied (M&F)
NB : si in cazul asta este valabila "regula" de la mutatiile legate de sex,respectiv acestea sunt doar niste exemple (asta nu inseamna ca nu poate fi asa si in practica)
In cazul in care nu este clara mutatia parintilor sau de ce mutatii pot fi purtatori, exista cateva mutatii usor de identificat in momentul in care puilor incep sa le creasca penele , aceste mutatii sunt : cinnamon, pearl ,whiteface si pied.Exista de asemenea o alta mutatie foarte usor de identificat chiar si inaintea cresterii penelor,aceasta mutatie este cea Lutino ,iar puiutii lutino au ochii rosii.
Cinnamon :se poate vedea deoarece in momentul in care incep sa creasca penele,acestea au o culoare maronie.
Pearl : in momentul in care cresc penele,acestea prezinta pete galbene care se vor vedea din ce in ce mai bine odata cu dezvoltarea penelor.
Whiteface : puful care acopera puiutii este de culoare alba,in timp ce la celalalte mutatii este galben.
Pied : in cazul acesta de cele mai multe ori penele de la creasta sunt de culoare galbena.
*Purtatorii de mutatiile pied si pearl pot fi recunoscuti vizibil.Majoritatea purtatorilor de pied au pete galbene ,foarte vizibile, pe ceafa.
Masculii care poarta mutatia pied au niste pete mai deschise la culoare pe penele de la aripi.Exista insa si exceptii,in sensul ca pot fi si masculi cu pete pe aripi care sa nu fie purtatori de pearl ci de pied.
NB : daca cineva se intreaba de ce in loc de INO am scris LUTINO,respectiv am exclus mutatia ALBINO, raspunsul este ca cea de-a doua nu este considerata ca atare ci este considerata o combinatie de lutino si whiteface.Tocmai de aceea multe persoane folosesc denumirea whiteface lutino pentru nimfele complet albe.
PS: pentru cine doreste sa stie cum pot fi puiutii unei perechi (evident ca rezultatul cel mai sigur este in momentul in care cunoasteti bine si ce poarta parintii) ,exista si calculatoare genetice .Cel pe care o sa il postez este facut foarte bine si in acelasi timp usor de folosit.(tot cu ajutorul acestui site am scris cateva randuri despre mutatii)
Sexul unui papagal nimfa este de multe ori o necunoscuta, mai ales pentru cei mai putin experimentati in cresterea pasarilor de companie. In primele 6-9 luni de viata femelele si masculii arata la fel, ceea ce face identificarea sexului si mai dificila. Cele mai sigure metode de determinare a sexului sunt: analiza ADN si metoda chirurgicala (endoscopica). Iata insa cateva indicii, in functie de varietatile de culoare, care sa va ajute sa determinati vizual sexul companionului dumneavoastra, fara a recurge la procedeele mentionate:
a) Grey
La varietatea Grey sexul se determina cu usurinta odata ce pasarea si-a dezvoltat penajul adult. Masculul are culorile mai bine definite, fata este galben aprins, obrajii portocalii aprins iar corpul gri inchis. Pana la prima naparlire atat femela cat si masculul au pe partea de dedesubt a penelor din coada un model dungat iar penele de pe aripi prezinta un desen cu puncte. Dupa prima naparlire penele mascululului isi vor pierde aceste aspecte, ramanand de culoare gri inchis. Femela isi va pastra aspectul dungat al penelor din coada si cel punctat al penelor de pe aripi si dupa naparlire. Ea are fata de culoare gri, cu urme de galben palid. Intregul colorit al femelei este mai putin intens si penele de pe corp au o tenta maronie. Totusi, indiciul referitor la modelul dungat al penelor din coada si punctat al penelor de pe aripi nu este intotdeauna valabil deci nu poate fi considerat sigur.
b) Cinnamon
Determinarea sexului la varietatea Cinnamon se face la fel ca pentru varietatea Grey. Singura diferenta este culoarea gri a penajului care la Cinnamon este inlocuita cu un maroniu-scortisoara (de aici si numele varietatii). Masculul are fata galben aprins cu obrajii portocaliu intens iar femela isi pastreaza fata gri (uneori cu urme de galben) si are intreg coloritul mai estompat.
c) Whiteface
Determinarea sexului la varietatea Whiteface se face la fel ca pentru varietatea Grey. Masculul are corpul gri si fata alba, cu pete argintii in obraji. Femela are coloritul mai putin intens si isi pastreaza fata gri.
d) Pearl
Varietatea Pearl ne ofera indicii mai clare de identificare a sexului pasarii. In acest caz, femela este mai atragatoare decat masculul, avand capul de culoare galben aprins, obrajii colorati puternic in portocaliu si intreg penajul (de pe corp si aripi) cu un aspect perlat. Masculii arata exact la fel ca masculii varietatii Grey. Un mascul de calitate prezinta totusi cateva “perle” ici-colo in penaj.
e) Yellowcheeck
Determinarea sexului la varietatea Yellowcheeck se face la fel ca pentru varietatea Grey. Masculul are corpul gri si fata galben aprins, cu pete galben-portocalii in obraji (uneori obrajii sunt complet galbeni si nu pot fi diferentiati coloristic de restul capului). Femela are coloritul mai putin intens si isi pastreaza fata gri cu obrajii galbeni.
f) Lutino si Pied
In cazul acestor varietati sexul este imposibil de determinat vizual. Singurul indiciu care ar putea fi semnificativ este desenul dungat al penelor din coada (care caracterizeaza femelele) insa opiniile specialistilor si crescatorilor sunt foarte controversate si acest semn nu poate fi considerat valabil.
Exista si cateva indicii comportamentale care ar putea sa ne ajute sa determinam sexul nimfei insa acestea nu sunt general valabile, deci nu pot fi considerate sigure:
- masculii vocalizeaza mai mult si chiar canta melodios iar femelele sunt mult mai tacute;
- femelele sunt mai agresive, suiera si ciupesc;
- masculii au tendinta sa se infoaie si sa fie mai tantosi.
De asemenea, s-au inregistrat cazuri in care doua femele tinute impreuna o perioada lunga de timp s-au comportat ca un cuplu, depunand in mai multe randuri oua infertile.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.